Merkeziyetsiz Finans Nedir?

Merkeziyetsiz Finans Nedir? Merkezi olmayan finans (DeFi) Merkezi olmayan finans (DeFi), kripto para birimi tabanlı işlemleri, borsaları ve finansal hizmetleri organize etmek ve etkinleştirmek için gelişmekte olan bir modeldir.
Merkeziyetsiz Finans Nedir? Merkezi olmayan finans (DeFi) Merkezi olmayan finans (DeFi), kripto para birimi tabanlı işlemleri, borsaları ve finansal hizmetleri organize etmek ve etkinleştirmek için gelişmekte olan bir modeldir.
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkeziyetsiz Finans Nedir? Merkezi olmayan finans (DeFi) Merkezi olmayan finans (DeFi), kripto para birimi tabanlı işlemleri, borsaları ve finansal hizmetleri organize etmek ve etkinleştirmek için gelişmekte olan bir modeldir.

DeFi’nin temel önermesi, operasyonları dikte edecek veya kontrol edecek merkezi bir otoritenin olmamasıdır. Kripto para piyasalarında fiat para birimi veya merkezi finans (CeFi) için geleneksel finans modellerinden farklı bir yaklaşım . Merkezi modellerde, işlem akışını etkileyebilen ve kontrol edebilen temel bir temel otorite vardır. Merkezi otorite genellikle varlıkların gözetiminden de sorumludur.DeFi ile merkezi bir otorite yoktur. Bunun yerine otorite, bireylere daha fazla güç ve kontrol sağlamayı amaçlayan merkezi olmayan bir yaklaşımla dağıtılır. DeFi modelinde, eşler arası (P2P) bir yaklaşımda, kripto para birimi ile alım, satım, kredi ve ödemelere yönelik tüm işlemler merkezi bir otorite olmadan gerçekleşebilir.

Varlıkların gözetimi, herhangi bir finansal modelin temel bir bileşenidir. DeFi yaklaşımında, bireysel tüccarlar, kripto para birimi varlıklarının gözetimini sağlayan özel kriptografik şifreleme anahtarları üzerinde kontrole sahiptir. DeFi modeli içindeki finansal işlemler, genellikle Ethereum tabanlı blok zincirlerde desteklenen akıllı sözleşmelerle etkinleştirilir .

Merkeziyetsiz Finans Nedir? Merkeziyetsiz Finans Nedir?  Merkeziyetsiz Finans Nedir?

Web 3.0 (Web3) nedir? Tanım, kılavuz ve tarihçe

  • Ayrıca şunları içerir:
  • Web 2.0’a karşı Web 3.0’a karşı Web 1.0: Fark nedir?
  • Web 3.0 teknolojisinin 10 temel özelliği
  • En iyi 8 Web 3.0 kullanım durumu ve örneği

DeFi modeli ayrıca, kripto para birimi işlemlerini yürütmek isteyen bireylerin bağlantı kurmasına ve bunları etkinleştirmesine yardımcı olmak amacıyla çalışan merkezi olmayan borsalar (DEX’ler) kavramını da içerir. DeFi ayrıca genellikle merkezi olmayan uygulamalar ( dApp’ler ) kavramıyla yakından ilişkilidir , tipik olarak finansal hizmetler kullanım durumları için.

DeFi nasıl çalışır?

DeFi , birçok DeFi operasyonunda genellikle Ethereum’a dayanan bir blok zincirinin kullanımına dayanır .

Bir blok zinciri, işlemler için kullanılan girişleri kriptografik olarak koruyan değişmez bir dağıtılmış defter biçimidir. Blockchain’ler aynı zamanda, değeri olan bir blockchain’de oluşturulan belirteçler olan kripto para birimlerinin de temelidir.

Ethereum tabanlı bir blok zinciri ile akıllı sözleşmeler, DeFi modelinin çalışmasına yardımcı olur. Akıllı sözleşme, doğal dağıtılmış defter ve kriptografik şifreleme yeteneklerini kullanarak bir blok zinciri üzerinde çalışan bir uygulamadır. Akıllı sözleşme, belirli bir işlemin yürütülmesi için hüküm ve koşulları belirtir.

Bir işlemin gerçekleşmesini sağlayan merkezi bir otorite yerine, sözleşmede belirtilen finansal işlemi gerçekleştirmek için programlı olarak bir akıllı sözleşme etkinleştirilir. Bir akıllı sözleşme, bir varlıktan diğerine gönderilebilen kripto para birimi varlıklarını tutabilir.

DeFi akıllı sözleşmeleriyle, bir işlemin hüküm ve koşulları da şeffaftır ve kod olarak mevcuttur, yani başkaları tarafından denetlenip analiz edilmeleri için görüntülenebilirler. Sistem bir P2P modelinde çalıştığı için DeFi ile akıllı sözleşmeyi etkinleştirmek için merkezi bir otoriteye ihtiyaç yoktur. Bu nedenle, iki eş bir işlemi gerçekleştirmek için anlaşabilirse, üçüncü taraf bir merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan yapılabilir.

DeFi modelinde ve akıllı sözleşmelerin kullanımında, bireysel kullanıcıyı güçlendirmeye vurgu yapılır. Kripto para birimi varlık saklama, hem özel hem de genel şifreleme anahtarlarının kontrolüne dayanır. Merkezi olmayan yaklaşımla, özel kriptografik şifreleme anahtarları biçimindeki gözetim, birey tarafından tutulur.

Merkeziyetsiz Finans Nedir? Merkeziyetsiz Finans Nedir?  Merkeziyetsiz Finans Nedir?

CeFi ve DeFi

Kripto para birimiyle ilgili finansal hizmetlerde, bugün CeFi ve DeFi ile kullanımda olan iki hakim model vardır. CeFi ile DeFi’yi karşılaştırırken , iki yaklaşım arasında benzerlikler ve farklılıklar olduğunu not etmek önemlidir.

Her iki model de tacirlerin kripto para varlıklarını satın almalarını, satmalarını ve ödünç vermelerini sağlar ve işlemleri kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek bir takas konseptine sahiptir. Blockchain tabanlı teknolojiler ayrıca hem CeFi hem de DeFi modellerinin merkezinde yer alır.

İki yaklaşım, organizasyon ve yönetimdeki çarpıcı sonuçlarla farklılık gösterir. CeFi modeli, işlemleri yönetmek için merkezi bir otoriteye dayanır. Merkezi otorite aynı zamanda varlıkların velayetini de elinde bulundurur.

Buna karşılık, DeFi yaklaşımı, finansal hizmetleri etkinleştirmek için akıllı sözleşmelere ve P2P merkezi olmayan bir yaklaşıma dayanır. Varlık gözetimi, merkezi borsaların sorumluluğunda olmak yerine, kendi kripto para birimi varlıklarının velayetini bireysel kullanıcılarda tutar.

DeFi’nin Faydaları

DeFi, kullanıcılara kripto para birimi tabanlı işlemlerde ve uygulamalarda güveni, emniyeti ve güveni artırmaya yardımcı olabilecek aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi avantaj sunar:

  • Merkezi olmayan. Merkezi olmadığı için DeFi, bir borsanın başarısızlığının tamamen çökmesine ve kullanıcı fonlarının ve hesaplarının kaybına yol açabileceği CeFi’nin doğasında var olan risklere tabi değildir.
  • izinsiz. Merkezi olmayan bir model olarak, bir işlemi onaylamak veya etkinleştirmek için merkezi bir otoriteye gerek yoktur. Bunun yerine, akıllı sözleşmelerin programatik mantığı neyin mümkün olduğunu tanımladığı için model izinsizdir.
  • şeffaflık Akıllı sözleşme modeli, kullanıcıların bir işlemin şartlarını ve mantığını gizli kod olmadan şeffaf bir modelde anlamalarını sağlayabilir.
  • anonimlik Akıllı sözleşmeler blok zincirinde şeffaf olabilirken, kullanıcıların tanımlanmasına gerek yoktur. DeFi ile, merkezi ve düzenlenmiş modellerde ortak olan Müşterinizi Tanıyın gereksinimleri özel olarak geçerli değildir.
  • velayet. DeFi’de kullanıcılar varlıkları kontrol eder ve kripto para birimi belirteçleri için kriptografik özel anahtarın gözetimi kullanıcı tarafından tutulur.
  • DApp’ler. DeFi, kullanıcıların finansal hizmet uygulamalarından ve oyun ve sosyal medya gibi diğer kullanım durumlarından yararlanabileceği dApp’leri destekler.
  • ücretler. DeFi, merkezi bir otorite olmadan, kullanıcılara CeFi modelinde gerçekleştirilen işlemlerden daha düşük ücret vaadinde bulunur.

DeFi’nin Zorlukları

DeFi’nin avantajlarından adil bir payı olsa da, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli potansiyel zorlukları da vardır:

  • karmaşıklık. DeFi’nin algılanan karmaşıklığı, muhtemelen modelin en büyük zorluğudur. DeFi, deneyimsiz kişiler için tam olarak anlaşılması zor olabilecek akıllı sözleşmeler ve gelişmiş algoritmalarla bir P2P modelinde çalışır. Bu karmaşıklık, bir hizmetin veya uygulamanın nasıl çalıştığı konusunda kafa karışıklığına da yol açabilir.
  • Müşteri servisi. Yardım isteyecek merkezi bir otorite veya hizmet olmadığında, DeFi ile müşteri hizmetleri genellikle zor olabilir.
  • volatilite. İşlemleri veya piyasa ivmesini kontrol edecek veya sınırlayacak düzenleyici bir merkezi otorite olmadığı için DeFi yaklaşımlarında potansiyel olarak daha fazla oynaklık olabilir.
  • Güvenlik. Son yıllarda, DeFi platformları saldırganlar tarafından giderek daha fazla hedef alındı. Ağustos 2022’de yayınlanan bir Federal Soruşturma Bürosu uyarısı, yalnızca üç aylık bir süre içinde 1 milyar doların üzerinde varlığın çalındığı konusunda uyardı.

DeFi’nin Kullanım Alanları

DeFi’nin bugün uygulandığı çok çeşitli kullanım durumları vardır, bunlara aşağıdakiler dahildir:

  • ödemeler DeFi, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan P2P ödemelerini etkinleştirebilir.
  • borç verme Kripto para varlıklarını ödünç verme ve ödünç alma yeteneği, DeFi için yaygın bir kullanım durumudur.
  • NFT’ler. Değiştirilemez belirteçler, kullanıcıların alınıp satılabilen belirteçlere sahip olmalarını sağlar.
  • Sabit paralar. DeFi’nin giderek yaygınlaşan bir kullanımı, stablecoin’lerdir . Bir stablecoin’in amacı, bir coin’in değerini başka bir varlığa, emtiaya veya para birimine bağlayarak kripto para biriminin volatilitesini sınırlamaya yardımcı olmaktır.
  • Verim çiftçiliği. DeFi’yi bir yatırım aracı olarak kullananlar için verim çiftçiliği, bireylerin kripto para varlıklarından faiz geliri elde etmelerini sağlar.
  • DApp’ler. DApp’ler DeFi üzerinde çalışır ve finansal hizmetler ve oyun dahil olmak üzere birden çok türde kullanım durumu sağlar.

Günümüzde aşağıdakiler de dahil olmak üzere birden fazla DeFi hizmeti ve platformu mevcuttur:

  • Çığ. Avalanche , DeFi akıllı sözleşmelerini desteklemek için bir proof of stake blok zinciridir. Ayrıca AVAX kripto para birimi ile kendi jetonuna sahiptir.
  • DYdX. DYdX, kripto para ticaretini mümkün kılan bir DEX’tir.
  • Endeks Kooperatifi. Index, DeFi varlıklarının ve kripto para birimlerinin performansını izleyen DeFi Pulse Index dahil olmak üzere çeşitli yetenekler sağlar.
  • MakerDAO. MakerDAO, kripto para birimi operasyonlarını yönetmek için merkezi olmayan özerk bir kuruluştur ve ABD dolarına bağlı Dai stablecoin’i yaratmıştır.
  • TrueFi. TrueFi, bir borç verme kredi protokolünün yanı sıra TRU belirtecini sağlar.

Merkeziyetsiz Finans Nedir? Merkeziyetsiz Finans Nedir?  Merkeziyetsiz Finans Nedir?

Ayrıca Kripto Para Analizlerive Kripto Para Haberleri  sayfalarımız da  ilginizi çekebilecek bir çok makale mevcut, göz atmanızı tavsiye ederiz !

FLIPBOARDDERGİLERİMİZİ OKUMAYI UNUTMAYIN !

Google News üzerinden de anlık paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz !

Giriş Yap

Bilgipop ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!